11. Сусрети младих певачких група Србије


У простору старе градске библиотеке у Тополи, 9. октобра 2022. одржани су 11. фестивал Сусрета младих певачких група Србије и Етномузиколошка радионица за традиционално певање који су подржани од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије.

Идејни аутор програма и медијатор радионице била је др Јелена Јовановић, етномузиколог и дописни члан Српске академије наука и уметности (САНУ), сарадник Музиколошког института САНУ и један од руководилаца певачке групе "Моба", а учесник у припреми и реализацији програма је мср Љубица Поповић, етномузиколог, певач традиционалних песама и уредник програма у Културном центру Топола.

Овогодишњи фестивал и радионица носили су наслов Традиционална песма и мит у прошлости и данас, где су се певачке групе кратким програмом приказале своје певачко умеће и знање, а затим се наставило са разговором на тему сусрета и практична радионица вишегласног певања, где су учесницима представљене песме из региона Епира у Грчкој, под вођством Александроса Ламбридиса и вокалног састава "Хаониа" из Атине.

Гости радионице били су Вокални ансамбл за вишегласно певање "Хаониа" из Атине, Певачка група за очување традиционалне културе "Десанка Ђорђевић" из Београда, Певачка група ансамбла "Вила" из Новог Сада, Певачка група Средње музичке школе "Коста Манојловић" из Смедерева и Женска певачка група КУД "Опленац" из Тополе.

Гост и предавач на радионици био је и др Бранко Златковић, фолклориста, који је образложио тему о лику и делу Карађорђа у миту и легенди.
<