Снимак седнице председништва савеза културно-уметничких друштава Србије и Управног одбора ИОВ


Обраћање председника Председништва Савеза културно-уметничких друштава Србије господина Милорада Лонића на седници Председништва Савеза и управног одбора ИОВ.

Уважени Председниче ИОВ-а господине ALI ABDULLA KHALIFA,
Подпредседниче ИОВ-а господине GUENTER LIPPITZ,
Генерални секретару господине FABRIZIO CATTANEO,
Директоре фестивала и едуктивних катедри ИОВ-а господине GEERT NIJHOF,
Финансијски директоре ИОВ-а, господине HENDRIK HUJSER,
Поштована госпођо Шијак, начелнице за културу Града Новог Сада,
Цењене колеге и чланови председништва СКУДС-а, даме и господо,

Дозволите ми да Вас поздравим испред СКУДС-а и у своје лично име, са жељом да овај састанак протекне у пријатној и радној атмосфери, а Вама драги гости из ИОВ желим пријатан бравак у нашој вољеној отаџбини Србији.

Дозволите ми да у уводном излагању, официјелног састанка чланова управног одбора ИОВ и председништва СКУДС, упознам наше уважене госте са доменом деловања СКУДС.

Потом је господин Лонић истакао да,
(...)
Асоцијација СКУДС, слично асоцијацији ИОВ, своју визију и мисију заснива на промоцији и одрживом развоју нематеријалног културног наслеђа и култура утемељених на традиционалној ритуалности, ИОВ на светском, а СКУДС на нивоу Републике Србије.

Наш данашњи састанак је само увертира за, надам се, дугорочну и добру сарадњу.
Председништво СКУДС ће размотрити и дефинисати начела сарадње културно-уметничких друштава Србије са Међународном организацијом ИОВ, а у циљу што боље презентације нашег нематеријалног културног наслеђа и позиционирањем наших фолклорних колектива на светској сцени.

Имајући у виду чињеницу да ИОВ организационо подржава и профилише многе фестивале широм света, са намером чувања, промоције и одрживог развоја светске културне баштине, Председништво СКУДС-а је иницирало овај састанак. Задатак је преузео и успешно реализовао члан председништва, господин Владан Тешановић, коме се у име председништва искрено захваљујем.

Драгоцена су искуства ИОВ-а, како саветодавна тако и конкретна, у помоћи асоцијацијама која се баве традиционалним вредностима, која могу да помогну СКУДС-у у бољој реализацији постављених циљева.

Активности СКУДС су усмерена на помоћ чланицама у презентацији својих уметничких садржаја и подизању свести, у широј јавности, од значаја нематеријалног наслеђа за живот савременог човека.

Све горе изнето наша асоцијација спроводи кроз конкретне акције организовањем фестивала и едуктивних катедри.

Данашњи састанак, а и наши разговори које смо водили и које ћемо водити током Вашег боравка у Србији, су драгоцена размена искустава неопходних за стварање потребних вештина. Вештина неопходних за неговање и очување, како кроз партиципативну, тако и презентативну праксу, општељудске вредности које носи нематеријална култура широм света.

Повезивање СКУДС-а са ИОВ-а отвара нове могућности за мотивацију наших културно-уметничких друштава.

Учешће чланица савеза на ИОВ фестивалима и едукативним семинарима.

Организовање семинара за учење вештина везаних за методику и дидактику одређених видова испољавања плесно-музичке праксе.

По излагању господина Лонића, уважене госте је, у име градоначелникла Града Новог Сада господина Милана Ђурића, поздравила начелница за културу Града Новог сада госпођа Зорица Шијак.

Састанак су организовали и реализовали чланови председништва: господин Милорад Лонић - Нови Сад, господин проф. др Славољуб Узуновић - Ниш, господин Милан Балаћ - Нови Сад, господин Владан Тешановић - Београд, господин Драгољуб Милосављевић - Краљево, господин Михал Хатаља - Гложан.

Културно уметнички програм и техничку реализацију, извели су чланови Ансамбла "Вила" из Новог Сада: Вања, Вујичић, Мара Гвозденовић, Наташа Мисић, Милица Дацин, Марија Лаловић, Лара Олујић, Милица Лакић, Милорад Мирчић, уметнички руководилац народног оркестра ансамбла "Вила" Драган Наранчић, гуслар Петар Мишовић и свирач на традиционалним инструментима Андреј Јанка. Технички секретар Милорад Мирчић. Официјелни преводилац Мара Гвозденовић.

Снимак првог и другог дела седнице, као и посету делегације фестивалу „Танцуј, танцуј, можете погледати на снимку који се налази на сајту Савеза.
<
>