Плакете СКУДС-а онима кој препознају значај наслеђа


Свечана додела Плакета за допринос неговању и одрживом развоју нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, од стране Савеза културно уметничких друштава Србије (СКУДС), у Хотел „Норцев“ на Фрушкој гори, 18. априла, повод је окупљања представника Компаније Heineken Србија д.о.о. Зајечар, Предузећа „Одржавање и услуге“ д.о.о. Нови Сад и ревије „ТопСрбија - Најбоље из Србије”.

Том приликом, Милорад Лонић, председник Савеза културно уметничких друштава Србије, са седиштем у Новом Саду, је са својим тимом, члановима Председништва, у саставу Милан Балаћ (Нови Сад), Драго Кецман (Београд), Михал Хатаља (Гложане), Татјана Манестар (Нови Сад) и Милорад Д. Мирчић, технички секретар Савеза, једногласном одлуком, на основу Члана 13 Статута Савеза културно уметничких друштава Србије, доделили су посебне захвалнице Компанији Heineken, Хотелу „Норцев“ и Ревији Топ Србија-Најбољи из Србије.

У образложењу овог избора господин Лонић је истакао да је Компанија HEINEKEN Србија, друштвено одговорна компанија, која је препознала значај традиције, наслеђа и током последње две године помогла рад културно-уметничких друштава Србије, обезбеђивањем средстава која су равноправно усмерена на развој КУД-а и на тај начин давањем доприноса за стварање бољих услова за рад КУД-а диљем Србије.

Чланови маркетинг тима бренда Зајечарско® Игор Врањковић, Ксенија Павун Племић и Душан Вранић, захвалили су домаћинима на гостопримству и успешној двогодишњој сарадњи реализованој кроз кампање бренда Зајечарско® које говоре о значају и важности очувања културног наслеђа и Културно уметничких друштава као важног дела наше традиције.

Желимо да се захвалимо на јако лепој и успешној сарадњи бренда Зајечарско® са Савезом културно уметничких друштава Србије. Зајечарско® пиво поносно негује и чува традицију, јер верујемо да је то важан део нашег националног идентитета. Културно-уметнички ансамбли већ годинама уче бројне генерације о нашем нематеријалном наслеђу, те смо са задовољством поново пружили подстрек њиховом раду. Хвала вам за све оно што чините за нашу заједницу и културну баштину – Рекао је Игор Врањковић, примајући Плакету.

Михаило Берчек, власник и директор Ревије „Топ Србија - Најбоље из Србије“ одао је признање прегалаштву људи окупљених око величанствене идеје неговања и настављања онога што су генерације пре њих стварале и обећао даљу, безрезервну подршку свим будућим пројектима и програмима Савеза.

- Мисија Савеза је да путем активности културно-уметничких друштава, концертима, присуством на бројним догађањима, укажемо широј јавности на важност нашег култруног блага. Савез је и настао из потребе да се преко једне кровне организације која ће својим деловањем, усмеравањем, а пре свега окупљањем културно-уметничких друштава у земљи, објединити значајну идеју произашлу из потребе једног народа, кроз заједнички концепт рада и истрајавања у чувању традиције и обичаја, развијања свести о култури и јачање културног идентитета и др.Имамо и нових идеја и предлога да све што смо наумили спроведемо: да направимо протоколе о сарадњи, да кроз наступе културно-уметничких друштава, промовишемо наш рад, то чинимо и организовањем фестивала, разним другим пројектима и који би могли да дају још већу видљивост нашем наслеђу, као и компанијама које нас подржавају - рекао је Милорад Лонић и поручио: Традиција српског и свих народа на територији Републике Србије неисрцпна је ризница коју треба стално откривати и упознавати. Ако се одрекнемо наше прошлости, као да се одричемо својих предака, наслеђа и корена, што нам будуће генерације неће опростити.
<
>