Млади чувари српског идентитета у посети Градској кући у Новом Саду


Најбољи дечји фолклорни ансамбли Србије окупљени на Фестивалу „Рука у руци“ одржаном 13.04.2024. године у Новом Саду, који је по пети пут организовао Савез културно-уметничких друштава Србије и Фолклорног ансамбла „Вила“ СКУД „Железничар“ из Новог Сада, учинили су пријатан суотњи априлски дан још лепшим и радоснијим. Пре вечерњег концерта на СПЕНС-у, чланови КУД-ова обишли су историјске Сремске Карловце, посетили неколико фрушкогорских манастира и знаменитости града домаћина.

Млади фолклораши, чланови дечјих ансамбала из Београда, Земуна, Пећинаца, Шимановаца, Добановаца и Новог Сада, продефиловали су градом у народним ношњама и посетили Градску кућу, где су их примили Игор Црнобарац, заменик градоначелника Новог Сада и Далибор Рожић, члан Градског веча за културу.

Господин Црнобарац је овом прелепом скупу пожелео топлу добродошлицу:
- Ништа лепше не употпуњује почетак пролећа него шареноликост дечјег фестивала. Окупили смо се овде због наше традиције, музике и песме. Овај сусрет доприноси неговању нематеријалног култруног наслеђа Србије а посебно ми се свиђе што су организатори у опису ове манифестације употребили САБОРНОСТ - праву реч за оно што „Рука у руци“ представља, сабирање деце и грађана Републике Србије кроз јединствену формацију кола, јачање заједништва и вере у нашу заједничку светлу будућност. У фолклору се огледа лепота једног народа, лепота неговања нематеријалног наслеђа. Фолклор генерацијама путује кроз време, као порука наших предака и наставља свој пут ка будућим генерацијама. Увек треба да се подсетимо одакле смо потекли јер на томе почива све оно што имамо, све оно што смо данас и по чему смо препознатљиви свуда у свету. Хвала вам што преносите народну песму и игру, доприносећи очувању националног идентитета. Диван је начин на који сте стигли до Градске куће и хвала вам што сте својим дефилеом, својим ношњама и осмесима улепшали центар нашег града. Желим вам срећу на вечерашњем наступу на СПЕНС-у, на концерту на којем ће Новосађани имати прилику да виде вас, најбоље дечје ансамбле које Србија може да понуди, и да спознају лепоту нашег традиционалног плесног наслеђа.

Милорад Лонић, председник Председништва Савеза културно-уметничких друштава Србије, директор и уметнички директор Ансамбла „Вила“ захвалио се домаћинима у име свих присутних на срдачном пријему учинивши тим чином фестивал „Рука у руци“ још лепшим и достојанственијим. Посебно се захвалио на указаном поверењу као и безрезервној подршци неговању нематеријалног наслеђа Србије и његовог одрживог развоја.

У име сећања на овај скуп, господин Лонић је господину Црнобарцу уручио монографију “Сто година од присаједињења Војводине матици Краљевини Србији 1918- 2018. године” и Монографију ансамбла „Вила“ којом је обухваћено последњих 25 година рада уметничког тима, још увек активног, од 90 година, колико СКУД „Железничар“ обележава ове године, делујући под покровитељством Владике бачког Иринеја Ћирића, који је пре две године проглашен за свеца.

Господину Рожићу, уз посебну захвалност за све оно што дуги низ година чини за КУД-ове и Савез КУД Србије, уручена је монографија “Стари градови Србије.

На крају, у име сећања на посету Градској кући и овај дан, домаћини Игор Црнобарац и Далибор Рожић, уручили су захвалинице свим представницима Културно-уметничких друштава учесника Фестивала “Рука у руци”.

Михаило Берчек
<
>