Рука у руци: Саборовање младих фолклораша


Фолклорни ансамбл „Вила“ Српског културно-уметничког друштва „Железничар“ био је домаћин петог Фестивала „Рука у руци“, који је окупио младост, њихову наклоност традицији. У овом спектаклу, који је за циљ имао да покаже моћ саборности, учестововали су чланови КУД-ова из Београда, Земуна, Шумановаца, Добановаца, Пећинаца и Новог Сада.

„Србија у малом“ представљена је народном игром и песмом од стране девет најбољих КУД-ова у земљи, који су финале боравка у Новом Саду, 13. априла,одржали, по суду уметничких руководилаца Друштава и публике, фантастичан концет. Неко је наступио са две неко са три игре, у свакој са наглашеним полетом и љубављу за културу која сачувана у оригиналним облицима, чува духовну вредност, идентитет народа и његово стваралаштва.

-По први пут смо укључили младе, децу, јер је Фестивал „Рука у руци“ уједно и „Традиционална игранка у савремено доба“. Поред презентативног дела који је важан за сцену, уметност и традицију, желели смо да истакнемо и партиципативан аспект овог нашег простора, где се поштују индивидуалност, иновативност и импровизације. У том смислу у просторијама Ансамбла ФА „Вила“одржане су и радионице где су игране традициналне игре и где су учесници, на основу свог (пред)знања и вештина, презентовали своје идеје. Инсистирамо на оваквом начину рада развијајући креативност и иницијативност играча од најранијих дана -објаснио је Милорад Лонић, уметнички директор Фолклорног ансамбла „Вила“, председник Председништва Савеза културно-уметничких друштава Србије.

Господин Лонић се захвалио Александру Јовановићу, солисти Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“ и уметничком директору КУД „Дукат“, на свесрдној анимацији ансамбала, учесника овог догађаја, на чијем су челу професионални играчи Националног ансамбла „Коло“, што је допринело успешности организовања Фестивала у којем је учествовало преко 300 деце. Међу њима и Нина Босиљчић, ћерка Јелене Томашевић и Ивана Босиљчића, који су тог дана имали трећи у низу концерата „Наше вече“ у МТС дворани у Београду.

Господин Лонић се захвалио и челним људима града који су материјално и на сваки други начин подржали ову манифестацију и за све учеснике приредили свечани пријем, показавши колико је велико срце овог града дајући значај ономе што ова деца, на челу са својим руководиоцима раде.
Тог 13. априла, сви учесници су посетили Сремске Карловце и упознали се са прошлошћу и богатом културном баштином града, потом и знаменитости града домаћина -Новог Сада, а у Саборној цркви на један величанствен начин изговорили молитву у глас, и били награђени иконицом за успомену која ће засигурно, оставити трајни запис на учешће на Фестивалу и дружење.

Уметнички директор је рекао и да је Фестивал „Рука у руци“ биојош једна потврда да овакву манифестацију не само да треба наставти већ и проширити, обогатити новим садржајима.

„Не постоји бољи осећај од оног када станеш на сцену, тренутак када није важно ко си, шта си, какав си... Битно је само да задржиш осмех и уживаш у ономе што радиш, трудећи се да радиш најбоље што умеш“ -кажу фолклораши, који играјући, певајући, дружећи се, имају прилику да кроз иницијативност, индивидуалност, креативност која се код њих у оваквим институцијама са оваквим руководством, подстиче, изграде СВОЈ поглед на свет, динамичнији, занимљивији и пун љубави.

Михаило Берчек
>